Hadis Kiamat

Rasulullah s.a.w telah menjenguk kepada kami semasa kami sedang ingat mengingati satu sama lain, lalu Baginda s.a.w bertanya: "Apa yang kamu ingat mengingatkan itu?" Kami menjawab:"Kami mengingati perihal hari kiamat dan saat berlakunya"; Nabi s.a.w bersabda: "Sesungguhnya saat kiamat tidak akan berlaku melainkan setelah kamu melihat sebelumnya sepuluh alamat." Lalu Baginda s.a.w menyebut alamat atau tanda-tanda itu iaitu: Asap, Dajjal (orang yang menyembunyi dan mengubah keadaan perkara-perkara yang benar dengan perkataan dustanya atau perbuatan sihirnya) Dabbatul-Ardh, terbit matahari dari pihak masuknya (dari pihak barat),turunnya Nabi Isa anak Mariam, dan Ya'juj wa Ma'juj…"

Huzaifah bin Asid al-Ghifari r.a

Dari Ali, r.a, katanya Rasulullah s.a.w. bersabda; seseorang itu tidak menjadi mukmin sehingga ia beriman sekurang-kurangnya ia beriman kepada empat perkara, iaitu: Mengetahui dan meyakini bahawa tiada Tuhan yang berhak disembah melainkan Allah dan bahawa aku ialah Rasulullah yang mengutuskan aku membawa kebenaran dan percayakan mati yang memang ditetapkan masa dan caranya bagi tiap-tiap seorang , dan percayakan kebangkitan hidup semula sesudah mati serta percayakan kadar takdir yang ditentukan oleh Allah’.

Riwayat Tirmizi

Custom Search

Monday, December 20, 2010

Debat: Bumi kelilingi matahari ATAU Matahari kelilingi bumi?

Telah berabad-abad diajarkan di semua bangku pendidikan, dari tingkat dasar sampai perguruan tinggi, bahwa bumi bergerak mengelilingi matahari sekali dalam setahun, dan bumi juga berotasi sekali dalam semalam yang mengakibatkan seakan-akan matahari bergerak dari timur ke barat setiap harinya.

Apakah ini sebuah kebenaran yang mesti kita yakini ataukah kita selama ini berada dalam sebuah kebohongan ilmiah?

Apakah memang bumi yang mengelilingi matahari? Ataukah malah sebaliknya, bahwa bumi adalah pusat jagat raya sedangkan semua benda langit –termasuk matahari—mengelilingi bumi?



** so...sebahagian daripada hangpa tentu akan rasa "pelik" kan..?? 



Quote:
"Dan matahari itu berjalan (bergerak) di tempat ketetapan baginya, yang demikian itu ketetapan Allah Yang Maha Gagah dan Maha Mengetahui" Yaasin : 38

Kenyataan tentang bumi mengelilingi matahari dan matahari statik di tempatnya sendiri memang sudah sebati bagi kita yang dilahirkan di abad ke 20. Benarkah bumi mengelilingi matahari. Kita percaya seratus peratus kerana ia adalah pendapat sains kerana sains membuktikan teorinya itu dengan gambar dari satelit dan disokong pula oleh pendapat majoriti ahli sains diseluruh dunia.

Kalau kita meneliti ayat 38 Surah Yaasin jelas menunjukkan bahawa matahari itu berputar dan berjalan. Tetapi untuk menolak teori bumi mengelilingi matahari adalah terlalu sukar. Sukar kerana kita tidak ada teknologi untuk membuktikan teori mereka salah. Itu adalah masalah yang sebenar. Mereka dakwa mereka merakam pergerakan bumi mengelilingi matahari. Kita nak bantah dengan apa ??? Siapa nak percaya ??? Tanpa bukti ?? Walaupun gambar atau rakaman tadi boleh direka-reka spt dalam filem, semua boleh buat !!!

Manakah yang benar ?

Sejak 2500 tahun yang lalu PYGRUSR melahirkan pendapat bahawa bumi mengelilingi matahari. Kemudian pendapat ini telah dibatalkan oleh ISKANDAR PTOLEMY pada tahun 150 Masehi berpandukan kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Menurut ajaran Islam, matahari mengelilingi bumi. Pendapat ini telah diterimapakai selama lebih kurang 12 abad tanpa sebarang bantahan. Sekitar abad ke 14 Masehi, muncul COPERNICUS NICOLAUS seorang tokoh Gereja membangkitkan kembali teori PYGRUSR tadi. Namun pendapat ini hanya mendapat sokongan sekitar abad ke 16 apabila ia disokong oleh YOHANES KEPLER.

Ironiknya, setelah pendapat matahari mengelilingi bumi diterimapakai selama 12 abad tanpa sebarang bantahan, muncul kembali teori lama dan lapuk bumi mengelilingi matahari oleh seorang tokoh gereja. Mungkin anda faham !! Sebagaimana yang kita tahu sekitar abad ke 14 itulah kuasa-kuasa Kristian - Eropah berlumba-lumba untuk menjajah dan menghacurkan Islam serta menyebarkan agama Kristian. Tentu anda masih ingat tentang motto Portugis misalanya (3G - Glory, Gospel, Gold). Jadi, ini adalah usaha mereka untuk membuktikan al-Quran itu salah dan Kristian itu benar.



Quote:



Difailkan di bawah: Sains — Riduan Khairi @ 10:48 am
Tags: geocentrik

Matahari Mengelilingi Bumi : Bantahan Terhadap Barat Kafir

Pustaka Mujaddid 1996

104 halaman

Bacaan saya ini adalah lanjutan dari polemik dari laman Forum Al-Fikrah. Kemudian saya menemui naskah ini.

Sejak 2500 tahun dahulu Pygrusr melahirkan pendapat bahawa “BUMI MENGELILINGI MATAHARI”.

Kemudian pendapat itu dibatalkan oleh Iskandar Ptolemy pada tahun 150 Masihi. Sekitar 12 abad pendapat Ptolemy diikuti orang atau sekurang-kurangnya tidak dijumpai bantahan.

Sekita abad ke 14 Masihi, muncul Copernicus Nicolaus seorang tokoh gereja membangkitkan semula pendakat Pygrusr. Dan dua abad kemudian, abad ke 16, muncul pula Yohanes Kepler menyokong pendapat itu.

Selain membawakan beberapa kesalahan menghujahkan bumi mengelilingi matahari, penulis juga membawakan beberapa perbincangan yang lain termasuk :

* Perjalanan Matahari dan Bulan
* Saiz Bumi berbanding Matahari
* Panjang Garis Khatulistiwa

Saya meminati gaya perbincangan buku ini. Selama ini kita hanya disogokkan dengan ‘fakta’ yang kononnya saintifik dan sudah dilakukan kajian. Padahal fakta-fakta sains itu sebahagiannya masih belum menjadi fakta. Ia masih andaian yang dipaksakan menjadi fakta yang diyakini.



SUMBER


================================================== ======================


Quote:
Originally Posted by amer87 View Post
Assalamualaikum,

terdetik ingin berkongsi pengalaman menghadiri ESQ. dlm seminar tersebut ada tunjukkn video umat Islam tawaf mengelilingi Kaabah. seperti mana yg kita tahu, Kaabah adalah Rumah Suci Allah, kiblat umat islam. yg membuatkn ku teruja dgn kebesaran Allah adalah bukan umat islam shj yg tawaf mengelilingi Kaabah, bahkan seluruh bintang2 dan alam semesta ini tawaf mengelilingi Kaabah pada paksi yg ditetapkan Allah. terdetik di hatiku, mgkin benar apa yg dikatakn tt tentang matahari mengelilingi bumi yg dalamnya terdapat Kaabah Rumah Suci ALLAH..

teruskan kajian saudara seagamaku..





Quote:
Originally Posted by cocoreX View Post
jika bumi kelilingi matahari dan matahari dah bawak bumi dalam orbitnya.
buruj2 yg jd panduan pelayar tentu takleh pakai bila pergerakan bintang2 dah jauh.





Quote:
Originally Posted by cocoreX View Post
Ar-Rahman
Matahari dan bulan beredar dengan peraturan dan hitungan yang tertentu;
[6 ]

Qaf
… mereka (yang menentangmu itu), dan bertasbihlah sambil memuji Tuhanmu (terutama) sebelum terbit matahari dan sebelum matahari terbenam.
[40 ]

Fussilat
Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah malam dan siang, serta matahari dan bulan. Janganlah kamu sujud kepada matahari dan janganlah pula sujud kepada bulan, dan sebaliknya hendaklah kamu sujud kepada Allah yang menciptakannya, kalau betulah kamu hanya beribadat kepada Allah.
[38 ]

Az-Zumar
… (dengan gelapnya), dan menjadikan siang melingkari malam (dengan cahayanya); dan Ia menjadikan matahari dan bulan beredar menurut perintahnya, – tiap-tiap satu dari keduanya, beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. Ingatlah! Dia lah Yang Maha Kuasa, lagi Yang sentiasa Mengampuni.
[6 ]

As-Saffat
… dan bumi dan segala yang ada di antara keduanya, dan Tuhan (yang mengatur) tempat-tempat terbit matahari.
[6 ]
Sesungguhnya Kami telah menghiasi langit yang dekat (pada penglihatan penduduk bumi) dengan hiasan bintang-bintang.
[7 ]
Dan (Kami pelihara urusan langit itu) dengan serapi-rapi kawalan dari (masuk campur) tiap-tiap Syaitan yang derhaka;
[8 ]
(Dengan itu) mereka tidak dapat memasang telinga mendengar (percakapan malaikat) penduduk langit, dan mereka pula direjam …


Ya Sin
… mereka berada dalam gelap-gelita;
[38 ]
Dan (sebahagian dari dalil yang tersebut ialah) matahari; ia kelihatan beredar ke tempat yang ditetapkan baginya; itu adalah takdir Tuhan yang Maha Kuasa, lagi Maha Mengetahui;
[39 ]
Dan bulan pula Kami takdirkan dia beredar melalui beberapa peringkat, sehingga di akhir peredarannya kelihatan kembalinya pula ke peringkat awalnya – (berbentuk melengkung) seperti tandan yang kering.
[40 ]
(Dengan ketentuan yang demikian), matahari …

Fatir
… pada siang dan memasukkan siang pada malam (silih berganti), dan Ia yang memudahkan peredaran matahari dan bulan; tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. Yang melakukan semuanya itu ialah Allah Tuhan kamu, bagiNyalah kuasa pemerintahan; sedang mereka yang kamu sembah – yang lain dari Allah – tidak mempunyai sesuatu pun walau senipis selaput biji kurma.
[14 ]

Luqman
… memasukkan malam pada siang dan memasukkan siang pada malam (silih berganti), dan Ia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhlukNya)? Tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa yang telah ditetapkan. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah Maha Mengetahui dengan mendalam akan apa yang kamu lakukan.
[30 ]

Al-Furqan
Tidakkah engkau melihat kekuasaan Tuhanmu? – bagaimana Ia menjadikan bayang-bayang itu terbentang (luas kawasannya) dan jika Ia kehendaki tentulah Ia menjadikannya tetap (tidak bergerak dan tidak berubah)! Kemudian Kami jadikan matahari sebagai tanda yang menunjukkan perubahan bayang-bayang itu;
[46]
Kemudian Kami tarik balik bayang-bayang itu kepada Kami, dengan beransur-ansur.
[47]
Dan Dia lah Tuhan yang menjadikan malam untuk kamu sebagai pakaian, dan menjadikan tidur untuk berhenti rehat, serta menjadikan siang untuk keluar mencari rezeki.
[48]

Al-Anbiyaa’
Dan Dia lah (Tuhan) yang telah menjadikan malam dan siang, serta matahari dan bulan; tiap-tiap satunya beredar terapung-apung di tempat edaran masing-masing (di angkasa lepas).
[34 ]
dlm petikan ayat-ayat di atas...banyak disebutkan tentang BULAN & MATAHARI SAHAJA yang beredar pada tempatnya.... 

jadi...adakah masih ada ayat-ayat lain yang menyebut perihal bumi yang beredar pada tempatnya..?  (ceq nak tau ni?)
  


______________________________________________________________________________Page 1




BETUL KE KIRAAN SAIZ SEMUA INI?


tecik je kite ni....
This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 755x426.




This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 783x549.


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 783x549.





___________________________________________________________Page 3


secara ringkasnya bumi mengorbit dalam sistem suria... matahari juga mempunyai orbitnya yg tersendiri dalam galaxy

Quote:
Originally Posted by BlueDream View Post
sebelum ilmu sains berkembang dengan pesat seperti yg dapat kita saksikan pada hari ini... sememangnya ahli tafsir alguran mengalami kesukaran untuk memahami apakah sebenarnya orbit itu... yg dinyatakan dalam alquran adalah falaq... adakah ia berupa besi??? adakah ia berupa silinder yg melengkung??? memang tidak dapat diterjemahkan ke bahasa lain selain mengekalkan 'falaq'. Terjemahan hanyalah bagi membantu sesorang individu memahami alquran mengikut keupayaan diri masing2. Tetapi pada ketika itu 'falaq' hanya Tuhan yang tahu. Setelah sains berkembang akhirnya kita memahami apakah sebenarnya 'falaq' itu. Ternyata ia adalah medan daya yg wujud antara dua objek sehingga membolehkan objek tersebut mengorbit. Ternyata tidak sia2 keimanan orang2 sebelum zaman sains. Dan setelah zaman sains adakah kita sudah menyangka bahawa kita telah mengetahui semua perkara... dan menterjemahkan perkataan alquran dengan sesuka hati? kenapa alquran perlu dikekalkan dengan bahasa asal? Tidak seperti bible yg dah diketepikan bahasa asalnya.

Teruskan berfikir... itu adalah sesuatu yang positif.

Adakah Matahari mempunyai orbit? Kenapa tidak? kan kita dah memahami apa itu 'falaq'... Galaksi kita memuatkan sejumlah besar bintang2 dimana gugusan bintang2 pada bahagian tengah adalah lebih 'tebal' jika dibandingkan dengan gugusan bintang yg berada ditepi lingkaran galaksi. Galaksi berputar mengikut paksinya dimana matahari kita menempati salah satu sudut dalam sistem tersebut. Jawapannya anda sendiri pasti tahu... dan teruskanlah berfikir tentang kejadian alam.
Quote:
Originally Posted by alnizam View Post
Dari sekian banyak ayat yang membicarakan soal itu, saya pilih dua ayat saja, yaitu:

“Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, Matahari dan Bulan. Masing-masing beredar pada garis edar (orbit)-nya”. (Q.S. 21: 33)
“Tidaklah mungkin Matahari mendapatkan Bulan dan malam pun tidak dapat mendahului siang. Masing-masing beredar pada garis edarnya”. (Q.S. 36: 40)


Kedua ayat tersebut berbunyi Kullu fii falakin yasbahun yang berarti “masing-masing beredar pada orbitnya”.

Fakta apa yang dapat kita peroleh dari ayat tersebut? Paling tidak, ada tiga hal penting yang dapat diungkapkan.

Pertama, dari kata falak. Kita terjemahkan kata itu sebagai “orbit”. Ayat itu jelas menyatakan bahwa Bulan mempunyai orbit yang berbentuk ellips dengan Bumi sebagai titik fokusnya. Akan tetapi, ayat itu juga menyatakkan bahwa Matahari pun ada orbitnya, beredar pada falaknya, dan mengelilingi sesuatu.
Hal itu berarti bahwa konsep Matahari sebagai pusat alam semesta ataupun pusat galaksi Bima Sakti tidak dapat dipertahankan. Dengan pengertian lain, teori heliosentrik Copernicus dengan tegas disangkal oleh Al-Qur’an. Ini terjadi delapan abad sebelum Copernicus lahir ke dunia fana ini. Padahal dalam kenyataannya, sampai awal abad XX M tetap berkembang pandangan bahwa Matahari adalah pusat galaksi. Jangan hairan, pada masa itu seolah-olah Al-Qur’an bertentangan dengan ilmu pengetahuan.
Barulah pada tahun 1918, Harlow Shapley berhasil menentukan pusat galaksi Bima Sakti. Ternyata Al-Qur’an benar. Dialah orang pertama yang mengetahui -melalui perhitungannya bahwa Matahari tidak terletak di pusat Bima sakti. Seperti halnya Bumi, Matahari ternyata tidak menempati tempat utama dalam kosmos. Ia bersama planet-planet lain bergerak mengarungi angkasa menuju rasi Cygnus dengan kecepatan 250 kilometer per detik letaknya kira-kira 30.000 tahun cahaya dari pusat galaksi dan beredar pada orbitnya yang sekali putaran memerlukan waktu sampai 250 miliun tahun.

Kedua, dari kata yasbahuun yang diartikan ‘beredar’. Kata ini berasal dari kata kerja asbaha yang lebih tepat diertikan “pergeseran gerak sejati” atau proper motion. Ayat ini mempertegas bahwa Matahari tidak diam dan bukan pusat galaksi Bima Sakti. Yang benar adalah Matahari seperti juga bintang-bintang yang lain bergerak dengan cara tertentu yang betul-betul gerak sejati (proper motion). Kenyataan itu tidak aneh lagi dalam dunia Astronomi moden sekarang ini.

Ketiga, dari pernyataan bahwa malam dan siang, Matahari dan Bulan bergerak sangat teratur tak dapat saling mendahului ini dapat disimpulkan bahwa pasti ada“penyebab” hingga bisa terjadi demikian. Secara implisit, penyebabnya adalah graviti, yang baru disedari oleh Newton pada tahun 1687 M dalam bukunya yang amat terkenal Principia. Memang, untuk menangkap makna implisit ini, kemampuan observasi dan intelegensi yang dianugerahkan Allah mutlak diperlukan. Namun yang jelas, Al-Qur’an mampu menstimulasikan “syaraf-syaraf intelegensi” untuk kemudian diwujudkan dalam wujud riset, observasi, dan penelitian lain.
_________________________________________________________Page 4
quran tak pernah kata matahari mengelilingi bumi... quran cuma kata masing2 beredar pada falaq

surah 21 ayat 33
وَهُوَ ٱلَّذِى خَلَقَ ٱلَّيۡلَ وَٱلنَّہَارَ وَٱلشَّمۡسَ وَٱلۡقَمَرَ*ۖ كُلٌّ۬ فِى فَلَكٍ۬ يَسۡبَحُونَ (٣٣)
Dan Dialah (Tuhan) yang telah menjadikan malam dan siang, serta matahari dan bulan; tiap-tiap satunya beredar terapung-apung di tempat edaran masing-masing(di angkasa lepas). (33)

sebelum zaman astronomi berkembang... pemikiran manusia hanya berkisar pada kenyataan... salah satu antara matahari atau bumi mesti ada yg pegun dan mesti ada yg beredar.

jadi para tafsir pla tersilap tafsir... sebab meraka faham matahari yg beredar, jadi bumi mesti pegun...

saintis pla kata, matahari pegun... bumi beredar.

tapi bila sains dah semakin berkembang... kedua2 andaian di atas silap. ternyata matahari, bulan dan bumi... masing2 mempunyai orbit. Quran dah nyatakan... cuma kita yg tak faham.
_________________________________________________Page 6
Quote:
Originally Posted by cocoreX View Post
sape2 bule terangkan satelit2 razak sat ke, hape ke, camne buleh stay tak keluar orbit?
kita pasang satelit buleh pakai setahun dua pada keadaan pegun atau mengikut bumi jika bumi bergerak?
boleh ke satelit tambat kat langit jika bumi keliling matahari?
bila bumi round matahari tak kena tinggal ke razak sat?


sape keje bhgn angkasa tlg jwb sket.
penerangannya tu dalam bab2 graviti buku sains...

dua objek yg berdekatan mempunyai daya tarikan antara satu sama lain...
daya tarikan tu berkadar terus dengan hasil darab jisim kedua2 objek... dan berkadar songsang dengan jarak antara 2 objek..

jadi... antara bumi dan satelite wujud daya tarikan tertentu... utk membolehkan satelit mengorbit... tak terlepas jauh dari garis edaran tu
sape keje bhgn angkasa tlg jwb sket.
________________________________________________Page 7
Sejak 2500 tahun yang lalu PYGRUSR melahirkan pendapat bahawa bumi mengelilingi matahari. Kemudian pendapat ini telah dibatalkan oleh ISKANDAR PTOLEMY pada tahun 150 Masehi berpandukan kepada Al-Quran dan As-Sunnah. Menurut ajaran Islam, matahari mengelilingi bumi. Pendapat ini telah diterimapakai selama lebih kurang 12 abad tanpa sebarang bantahan. Sekitar abad ke 14 Masehi, muncul COPERNICUS NICOLAUS seorang tokoh Gereja membangkitkan kembali teori PYGRUSR tadi. Namun pendapat ini hanya mendapat sokongan sekitar abad ke 16 apabila ia disokong oleh YOHANES KEPLER.

Ironiknya, setelah pendapat matahari mengelilingi bumi diterimapakai selama 12 abad tanpa sebarang bantahan, muncul kembali teori lama dan lapuk bumi mengelilingi matahari oleh seorang tokoh gereja. Mungkin anda faham !! Sebagaimana yang kita tahu sekitar abad ke 14 itulah kuasa-kuasa Kristian - Eropah berlumba-lumba untuk menjajah dan menghacurkan Islam serta menyebarkan agama Kristian. Tentu anda masih ingat tentang motto Portugis misalanya (3G - Glory, Gospel, Gold). Jadi, ini adalah usaha mereka untuk membuktikan al-Quran itu salah dan Kristian itu benar.

TT dari mana mamat tu ambl tafsiran surah yassin tu.jelas sekali dia tlh pesongkan fakta sbnr,tkde 1 surah dlm Al-Quran yg mengatakan matahari mengelilingi bumi.
_________________________________________Page 8

Quote:
Originally Posted by zulqarnain View Post


macam ni,
yang bulat biru tu bumi.
yang bulat merah tu satelit.
anak panah kuning tu graviti bumi.
anak panah merah tu daya ke depan satelit.

graviti akan tarik satelit kebawah dan daya ke depan satelit akn menghalang bumi jatuh. ini menjadikan satelit tu mcm terikat dengan bumi. dan akan kekal mengorbit.
jadi apa yang dikatakan sampah angkasa?
satelit2 yg kira lupus kat angkasa tapi masih berada diluar orbit?
kenapa tak tertinggal je jauh2 bila matahari mengorbit bima sakti?
kedudukan bumi pasti terus berjauhan dgn sampah2 tu jika bumi bergerak.....
___________________________________________Page 11


This image has been resized. Click this bar to view the full image. The original image is sized 893x729.
[/IMG]

hah ni lengkap ambil dari ayat 37-40 dari surah yasin tu bro...ambil sekerat2 kang lain pengertiannya.
______________________________________Page 13
ni berterabur sapa nak kutip?
kalu bumi bergerak, sume2 nih dh berjauhan dari bumi bro.





Modules (below) for the International Space Station were taken aloft by the shuttle. They face an orbiting cloud of space garbage left behind by space-farring nations. This NASA image, not to scale, shows the magnitude of the problem. NASA tracks bits of space junk larger than 10 centimeters (four inches).
A huge piece of "space junk" - a spent Russian booster rocket - was spotted June 17 on a collision course with the International Space Station. Ground controllers sent frantic instructions to the still-unmanned station, but the onboard control systems would not fire a "collision-avoidance burn" to get out of the way. The space station survived by sheer luck: The Russian relic missed blowing it to smithereens by just five miles.

hati2 bro...dalam bible pun ade sebut pasal matahari keliling bumi..tapi ditentang golongan sains..

sumber:
http://www.reformation.org/stationary-earth.html


Quote:
Now imagine that you shoot a very large cannon that is able to give its shell an extremely high initial velocity. Also imagine that our world is completely covered in water to remove any worries about hills, and that the cannon is shot straight and level. Its path might look like the image to the right.

* In this diagram you can see that the shell is going far enough to actually follow the curve of the earth for a period of time before hitting the ground.

One thing that gums these examples up is air resistance, so imagine that you took this cannon to the moon and mounted it on top of the highest mountain. The moon has no atmosphere and is completely surrounded by the vacuum of space. If you adjusted the speed of the shell just right and shot the cannon, the shell would follow the curve of the moon perfectly. It would fall at exactly the same rate that the curve of the moon falls away from it, so it would never hit the ground. Eventually it would curve all the way around the moon and ram right into the back of the cannon! On the moon you could actually have satellites in extremely low orbits like that -- just a mile or two off the ground to avoid the mountains. And satellites could conceivably be launched from cannons.

On earth, it's not so easy because satellites have to get up above the atmosphere and into the vacuum of space to orbit for any length of time. 200 miles (320 km) up is about the minimum to avoid atmospheric interference. The Hubble space telescope orbits at an altitude of 380 miles (600 km) or so. But the principle is exactly the same. The speed of the satellite is adjusted so that it falls to earth at the same rate that the curve of the earth falls away from the satellite. The satellite is perpetually falling, but it never hits the ground!
sumber: http://science.howstuffworks.com/question378.htm

_________________________________Page 14

0 comments:

Post a Comment